Blue Dina tweede LNG-tanker uit Parsifalreeks opgeleverd

Met de Blue Dina heeft scheepswerf Concordia-Damen in Werkendam de tweede van de liefst veertig LNG-elektrisch aangedreven schepen opgeleverd voor JP Morgan, met Shell als charteraar. Het megaproject is in november 2020 gestart. De uitvoering van de opdracht voor de levering en afbouw van deze ‘Parsifaltankers’ zal tot 2024 duren. Binnen de serie zijn al tientallen casco’s in Servië in aanbouw, om de komende jaren één voor één in Werkendam te worden afgebouwd. De eerste twee daarvan zijn precies binnen de planning gereed om in de vaart te komen.

De tankers gaan ingezet worden voor transport van minerale oliën tussen het ARA- en Rijngebied en kunnen door hun geringen diepgang veilig blijven varen bij laagwater. Bovendien zijn ze LNG-elektrisch aangedreven voor een lage emissie. In de schepen komen MAN Stage V generatorsets, twee LNG en één dieselset. De LNG-sets zijn er voor de voortstuwing en boordstroom, de dieselset aan boord dient als back-up. Ook is bij het ontwerp van de schepen rekening gehouden met de mogelijkheid om in de toekomst de LNG te laten vervangen door batterijpakketten als bron van energie.

Verder zijn de schepen uitgerust met een Easyflow roersysteem wat in vergelijking met andere systemen verder naar buiten opgesteld staat en minder weerstand geeft. Dit resulteert dan weer in een besparing van brandstof, uitstekend manoeuvreergedrag en optimaal rendement van de schepen. De keuze voor deze nieuwe technieken draagt zeker bij tot verdere groei en energietransitie van de binnenvaart.

Zelf aan de slag op een van deze schepen? Neem vandaag nog contact met ons op!

 

bron: scheepvaartkrant

ACM