Werken als kapitein voor ACM

Waar vaar je op dit moment?

Momenteel vaar ik op MTS Fenne waarvoor ik ben ingehuurd door ACM voor een week. Terwijl ik dit schrijf liggen we te wachten om te laden bij Oiltanking Amsterdam (Amerikahaven) om 2100 ton Benzine te laden met bestemming Rotterdam.

Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben Paul Faasse, geboren te Utrecht, inmiddels 64 jaar en werkzaam in de binnenvaart sinds ca. 1974. Ik ben schipperszoon en kom dus uit een varensgezin. Mijn ouders hebben altijd gevaren op een spits (L 38 x B 5,05 tonnage ca 350 ton), dat betekent dus voornamelijk Frankrijk vaart, maar ook in België en Duitsland.

Ik ging als zesjarige naar een internaat in Terneuzen, dat was gekozen omdat mijn ouders met het schip daar regelmatig langs kwamen op hun route (vanaf Duitsland, Nederland naar Belgie of Frankrijk). Dit was de beste keuze voor mijn ouders om hun drie kinderen regelmatig te zien. Enkel in de vakanties gingen wij naar mijn ouders, dat waren dus lange periodes op het internaat. Wanneer mijn ouders langs Terneuzen kwamen mochten we ook aan boord gaan slapen en eten. Dan deden zij altijd een pitstop van twee dagen om zaken te doen, post te halen, te provianderen enz.

Met tranen in mijn ogen stond ik dan te kijken als zij hun reis weer vervolgden. Veel verdriet dus, maar ook toen ging het leven verder, snel weer naar school en het internaat naar mijn vriendjes. Dat verzachte het verdriet van het gemis van mijn ouders.

Wat was je reden om in de binnenvaart te gaan werken?

Ik kom uit een schippersgezin dus wat ik wilde was duidelijk, varen! Het zat, en zit nog steeds, in mijn bloed. Mijn moeder had het graag anders gezien, die stuurde mij naar de MAVO, maar dat was geen haalbare kaart. Het interesseerde mij niet, ik wilde varen en haalde slechte cijfers en spijbelde op school. Na inzien van mijn ouders ging ik naar de Binnenvaartschool om te leren en ervaring op te doen, maar natuurlijk als schipperskind wist ik bijna alles al wat ze mij daar voorschotelden.

Mijn opleiding is MBO, Rijn & Binnenvaartschool (Rotterdam Noorderhelling) bij velen bekend als het KOF, Koninklijk Onderwijsfonds. Na deze school ging ik aan boord bij mijn ouders, dat was een genot! Ik mocht alles van mijn vader. Varen en sturen, sluizen varen, maar wel samen met mijn twee jaar oudere broer.

Na verloop van tijd ging mijn broer varen als echte matroos op een schip wat ook wel een Denemarkenvaarder werd genoemd die tijd (1970 – 1980), een binnen-buiten schip. Ik was opgelucht want nu was ik de matroos bij mijn ouders aan boord. Dat betekende meer varen, laden en lossen, en meer verantwoordelijkheid. Het was een mooi vrij beroep in die tijd, gezellig met andere mensen die ik leerde kennen dankzij mijn ouders, dit wilde ik ook en liefst zo snel mogelijk!

Mij vader was trots op zijn zonen, mijn broer mocht inmiddels ook in de nacht varen op een vreemd schip. We wisselden brieven uit via een postadres, of een adres waar we langs voeren en moesten stoppen. Dat was bijvoorbeeld een grenskantoor of een schippersbeurs en niet enkel in Nederland maar ook in België en Frankrijk.

Al snel maakten mijn ouders de keuze om een schip bij te kopen voor mijn broer en ik, ook een spits. We hadden intussen ervaring genoeg en het was super om samen te werken. Dit was een hele mooie ervaring, we hadden een bedrijf met twee schepen, maar ik wilde al snel meer. Dat wil zeggen, een schip voor mijzelf. Na veel aandringen bij mijn ouders hebben we een derde schip bijgekocht, wat veel was voor die tijd.

Daar ging ik dan, 20 jaar en met een eigen schip op pad, ontzettend trots! Ik moest en zou het goed doen en voer bijna dag en nacht en zelfs zonder Rijnpatent naar Duitsland, toen kon dat nog. Maar zo ben ik wel aan mijn papieren gekomen, het móest van mezelf. We hadden immers drie schepen die boven water gevaren moesten worden, mijn vader had er buikpijn van, zoveel hypotheek.

Waarom spreekt voornamelijk droge lading vaart je aan ?

Ik ben natuurlijk opgegroeid in de droge lading vaart, maar er is ook meer rust en toch meer vrijheid dan in bijvoorbeeld de tankvaart (veel regels en wetten) je mag en kan bijna niks meer.

Hoe ervaar je het varen als Kapitein?

Soms is het leuk, soms wat minder, voornamelijk het personeel bepaalt de sfeer aan boord. Ik heb mezelf aan boord van tankers verdiept in het maken van papieren voor het laden en lossen, en dat heb ik nu redelijk onder de knie, maar het is en blijft een hele verantwoordelijk voor een schip, de lading en het personeel. Het zijn tegenwoordig toch schepen van 3 tot 5 miljoen, en dan nog de waarde van lading. En er zijn mensen die denken dat het alleen maar varen is als kapitein, die hebben het mis. Het is laden, lossen, regelgeving, verantwoording voor het schip, laden op diepgang, en ga zo maar door.

Droge lading is dan toch iets anders, denk alleen al maar aan het functioneren aan boord. Daar nodig ik ook altijd iemand uit om eens mee te varen (eventueel met kinderen als de man / vrouw aan boord is), om te kijken hoe je leeft aan boord, en te weten hoe het gaat met het thuisfront enz. Het is ook fijn als er iemand bij is die je kan steunen, en andersom zodat zij begrijpen wat er gebeurt aan boord.

Eigenlijk is het een heel verantwoordelijke baan, en je bent als aflosser natuurlijk het visitekaartje voor jezelf maar ook voor ACM, dat is niet niks.

Waarom heb je ervoor gekozen om als ZZP Kapitein te gaan werken?

Ik was altijd zelfstandige zoals je uit bovenstaande kan opmerken, ik ben echter ongevraagd in een situatie terecht gekomen waardoor ik met mijn eigen bedrijf (schip) moest stoppen. Daarna ben ik in loondienst gegaan en heb ik kennis gemaakt met de tankvaart, containervaart en duwvaart. Toch was dat niks voor mij, ik was natuurlijk altijd zelfstandig geweest. Zodoende heb ik twee jaar zelfstandig in de duwvaart gewerkt en ook nog een jaar aan de wal tussendoor, maar dat was niet wat ik écht graag wilde.

Dus heb ik toch weer het water opgezocht, dit keer als aflosser! In eerste instantie voelde dat als de ‘minst slechte oplossing’, maar uiteindelijk bleek het een goede keuze. Via een advertentie ben ik bij Willen de Leeuw terechtgekomen, en zo dus bij ACM. Dat bevalt heel goed, er worden duidelijke afspraken gemaakt en de betalingen worden netjes afgehandeld. En bovendien krijg ik leuke mensen aan de lijn die mij begrijpen.

Qua schepen ben ik een beetje kieskeuriger geworden, maar ik denk dat dat iets is waar ik zelf een keuze in mag maken als zzp’er. In die keuze speelt ACM ook een grote rol voor mij. Het voordeel als zelfstandige aflosser is dat je zelf je tijd kan bepalen, hoe lang je werkt en waar je naar toe gaat, maar natuurlijk moeten ook de klanten bediend worden door ons in samenwerking met ACM.

Zo vaar ik nu op MTS Fenne. Dit schip heeft een uitgebreid vaargebied, van ARA tot en met Rijn en Birsfelden, wat mij aanspreekt. Rijnvaart vindt ik leuk, maar ook zijrivieren en iets anders zijn interessant om eens te komen. Gezien mijn levenservaring ben ik op veel plaatsen bekend.

Heb je advies voor anderen, die graag zelfstandig kapitein willen worden?

Een goede tip is om als zzp’er een goede buffer op te bouwen, dit om een eventuele crisis te overbruggen. De laatste tijd merk ik bijvoorbeeld dat het erg rustig is in de Binnenvaart, zowel op droge lading als tankvaart. Daarnaast zou ik aanraden om zelf iets te doen voor je pensioen, maar dat is ieder zijn keuze uiteraard.

Ook aflosser worden bij ACM?

Na het lezen van dit mooie interview met een van onze kapiteins is uw interesse wellicht gewekt om tevens te gaan aflossen? Wij kunnen u hierbij zeker van dienst zijn! Neem gerust contact met ons op om de verdere mogelijkheden te bespreken.

ACM