ACM & Tulpenfonds

Crowdsurance voor de binnenvaart

Vangnet bij arbeidsongeschiktheid

Zoals bekend hebben weinig ZZP’ers een inkomen als ze door ziekte een tijd niet kunnen werken. In de binnenvaart is dit helaas niet anders. Het blijkt soms moeilijk om jezelf goed te verzekeren. Zelfstandige afloskapiteins (of matrozen, stuurmannen) hebben vaak geen mogelijkheid om een normale arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten bij een reguliere verzekeraar. Ze worden bijvoorbeeld uitgesloten op basis van leeftijd of risico’s die het binnenvaart beroep met zich meebrengt. En als ze al in staat zijn om die verzekering af te sluiten kan dit alleen na een strenge gezondheidskeuring en tegen een hoge maandelijkse premie. Een onderling broodfonds lijkt dan de oplossing. Echter de transparantie van een broodfonds wordt te vaak gezien als een voordeel. De persoonlijke benadering binnen zo’n fonds kan namelijk ook zeer nadelig werken. Een vangnet gebaseerd op “crowd-surance” biedt de voordelen van inkomensdekking bij arbeidsongeschiktheid in juist een volledige anonieme omgeving.

ACM & Tulpenfonds

Om dit te realiseren heeft ACM een samenwerking opgezet met Tulpenfonds voor het maken van een vangnet bij arbeidsongeschiktheid van ZZP’ers in de binnenvaart. Crowdsurance is een collectief van zelfstandigen die elkaar voorzien van inkomen wanneer er iemand uitvalt. Dit noemen we een “schenkkring”. Op basis van solidariteit vormt het collectief dus één groot vangnet. In tegenstelling tot een plaatselijke schenkkring (ook wel broodfonds genoemd) blijf je bij crowdsurance anoniem. Zelfstandigen zorgen dus met elkaar voor elkaar.

Ben jij als ZZP'er goed verzekerd? Heb jij een vangnet als je plots een tijdje arbeidsongeschikt wordt en niet meer aan boord kan om te werken?
Regel het vandaag nog met Tulpenfonds Crowdsurance!

Hoe werkt het?

Je sluit je als zelfstandige aan bij een groep met andere zelfstandigen. Mocht je uitvallen, dan ontvang je een maandelijkse uitkering uit de schenkkring. Je kunt kiezen uit verschillende bedragen: €1.000, €1.500, €2.000, €2.500 of €3.000 netto per maand. Dit wordt jouw uitkering wanneer je ziek bent.
Wanneer je ziek wordt, ontvang je van de andere zelfstandigen in de groep na 6 weken (42 dagen) het gekozen bedrag voor het percentage dat je arbeidsongeschikt bent. Elke maand tot je weer beter bent, met een maximale periode van twee jaar. Dit wordt gecontroleerd door een onafhankelijke ARBO-arts. Iedereen draagt dus bij wanneer een deelnemer uitvalt. Word je zelf ziek, dan helpt jouw casemanager je op een verantwoorde manier te herstellen, zodat je weer snel aan het werk kan.

Wat kost het?

Je betaalt eenmalige inschrijfkosten. De eenmalige kosten zijn normaal gesproken € 175, maar deelnemers van ACM ontvangen hierop maar liefst 75% korting. Je betaalt nu dus slechts €43,50 eenmalige inschrijfkosten!

Maandelijks betaal je een administratievergoeding van €10 (excl. BTW) plus de bijdrage aan de schenkkring. Deze bijdrage is afhankelijk van het door jouw gekozen uitkeringsbedrag per maand en het gemiddelde verzuimpercentage binnen de groep. Is het verzuim binnen de groep laag dan betaal je minder bijdrage dan wanneer het verzuim hoog is. Dit bedrag kan oplopen tot maximaal 5% van het door jouw gekozen netto uitkeringsbedrag per maand.

Uit ervaring weten we dat bij een gekozen uitkering van €2.000 euro je bijdrage gemiddeld € 30 per maand is. Bij een zeer hoog verzuimpercentage zou dit kunnenoplopen tot € 100 per maand. Dit is tot op heden echter nog nooit voorgekomen in onze groep!

Voordelen van Tulpenfonds Crowdsurance

  • Keuze uit €1.000/€1.500/€2.000/€2.500/€3.000 netto uitkering per maand voor maximaal twee jaar.
  • Claim op uitkering wordt gecheckt door onafhankelijke ARBO arts.
  • Solidariteit zonder dankjewel te hoeven zeggen (anonieme solidariteit).
  • Na aanmelding word je direct onderdeel van de schenkkring.
  • Een gemiddelde bijdrage van slechts €30 per maand (Bij een gekozen uitkeringsbedrag van €2.000).
  • Simpel online te regelen, op te zeggen en te betalen via automatische incasso.