Werken als afloskapitein

Wij nemen alle zorgen uit handen!

Bemiddeling en detachering van zelfstandige kapiteins en aflossers

Wat is een afloskapitein?

De gezagvoerder aan boord van een binnenschip is verantwoordelijk voor de veilige vaart. In de continuvaart varen dus meerdere kapiteins of schippers aan boord, waarvan er op een bepaald moment altijd één als de gezagvoerder optreedt. Om de (vaste) kapitein van een schip te vervangen wordt een tijdelijke kapitein of schipper ingehuurd. Die vervanger noemen we een afloskapitein, aflosschipper of simpelweg aflosser. Afloskapiteins varen vaak op verschillende schepen en worden zelfs bij verschillende rederijen ingezet om de vaste schipper te vervangen.

Vlogger Liana Engibarjan, zelf ook binnenvaartschipper, interviewde aflosschipper Kees en Leendert van ACM! Kom alles te weten over werken als afloskapitein in de binnenvaart in deze video:

ZZP Afloskapitein worden

Veel aflossers werken als ZZP’er zodat ze eenvoudig tijdelijk ingehuurd kunnen worden door schepen. Willem van ACM legt uit: “Na zelf jaren als kapitein/schipper bij een rederij te hebben gevaren ben ik, door een reorganisatie, eens goed over mijn toekomst gaan nadenken. Één van de overwegingen die ik daarbij heb gemaakt was, wil ik nog in vaste dienst werken en afhankelijk zijn van iemand anders wanneer ik moet werken of vrij heb. Dat zag ik niet meer zitten en vanaf dat moment ging ik als zelfstandig kapitein aan de slag. Daar is de binnenvaart uitermate geschikt voor. Er worden altijd mensen gezocht voor korte opdrachten ter vervanging van de vaste bemanning of ter aanvulling wanneer een schip door omstandigheden in een ander vaarsysteem moet gaan varen. Met een goede werkinstelling en aantoonbare ervaring is er op deze manier een leuke boterham te verdienen.”

Voordat u aan de slag kunt als zelfstandig afloskapitein moet er natuurlijk het een en ander geregeld worden. Denk aan een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, welk tarief gaat u vragen, hoe gaat u de administratie en het versturen van facturen aanpakken, en aan welke eisen moeten die voldoen. Het tarief moet marktconform zijn maar ook concurrerend en voldoende om alle kosten zoals verzekering en pensioenvoorziening te kunnen bekostigen. ACM is een specialist op het gebied van ZZP aflossers. Wij helpen u graag bij de opstart en nemen alle zorgen uit handen, van het aanvragen van een KVK-nummer tot en met de facturatie van uw eerste opdracht als zelfstandige aflosser. ACM is al meer dan 10 jaar specialist in bemiddeling en detachering van zelfstandige kapiteins en aflossers voor binnenvaartschepen in Europa. Wij zijn de schakel tussen ZZP aflossers en ons uitgebreide netwerk van diverse opdrachtgevers. Het is ons doel om voor elke opdracht snel een passende match tussen aflosser en opdrachtgever te vinden.

Hoe werkt de bemiddeling voor afloskapiteins?

Na een uitgebreid intakegesprek en ontvangst van uw registratiegegevens kunt u aan de slag als aflosser via ACM. Laat ons weten wanneer u beschikbaar bent en wij gaan op zoek naar een passende opdracht. Hebben we een opdracht gevonden, dan wordt u (in overleg) ingepland. Bij iedere opdracht ontvangt u van ACM een ondertekende opdrachtbevestiging met alle benodigde gegevens zoals de periode, functie, het schip en het tarief. Achteraf stuurt u een factuur voor de gewerkte uren en onkosten naar ACM, deze wordt binnen de 14 dagen betaald. Dus geen gedoe met factureren naar verschillende opdrachtgevers of lang wachten op uitbetalingen, wij nemen alle zorgen uit handen!

Waarom aflossen via ACM?

  • Een goed tarief
  • Duidelijke afspraken
  • Snelle uitbetaling
  • Alle zorgen uit handen!

Wat verwachten we van u?

  • Ervaring in de binnenvaart
  • Geldige vaardocumenten
  • KvK inschrijving & BTW-nummer
  • Motivatie en betrokkenheid
  • Respect voor mens en materiaal

Aan de slag als ZZP aflosser?

Overweegt u om als ZZP’er aan de slag te gaan in de binnenvaart? Wij kunnen u adviseren en begeleiden tijdens de voorbereiding, opstart en tevens bemiddelen bij het vinden van opdrachtgevers. Niet enkel als afloskapitein, maar ook als aflosstuurman of -matroos kunt u bij ons terecht. Neem contact met ons op en we bekijken graag samen de mogelijkheden.