Afloskapitein in de binnenvaart

Waar vaar je op dit moment?

Momenteel ben ik thuis, mijn eerstvolgende opdracht is aan boord van een gastanker van GEFOGAS.

Kun je ons iets over jezelf vertellen?

Ik ben Gerard, 55 jaar en kom uit de omgeving van Maastricht. Intussen ben ik alweer 39 jaar werkzaam op het water. Het was geen bewuste keuze om in de binnenvaart te gaan werken, maar vanzelfsprekend aangezien mijn ouders een eigen schip hadden. Ik ben begonnen met LTS en daarna gelijk vanaf school aan boord bij mijn ouders gaan varen. Door zelfstudie heb ik mijn patenten gehaald voor Rijn, Donau, radar, ADN en ADN-gas etc.

Op een bepaald moment hebben mijn vrouw en ik een eigen vrachtschip gekocht, de Gaea, waarmee we 12 jaar gevaren hebben. Daarna hebben we nog eens 4 jaar samen in loondienst gewerkt tot dat afliep en ik in 2013 als aflosser ben begonnen.

Hoe is het om als kapitein in de binnenvaart te werken?

Elke dag aan boord is anders, maar het begint altijd met koffie. Daarna varen, laden of lossen, onderhoud, wachten en administratie doen. In willekeurige volgorde. Maar vooral veel administratieve PDFjes produceren die nooit meer iemand bekijkt.

De steeds wisselende omgeving en nieuwe mensen leren kennen zijn de belangrijkste dingen die me aantrekken in de binnenvaart. En de 2 weken vrij nadat je gevaren hebt zijn ook een voordeel, lekker relaxed!

Waarom heb je ervoor gekozen om als zelfstandige te gaan werken?

De keuze om als zelfstandige te werken heb ik al in de 90er jaren genomen, toen ik met mijn vrouw een schip kocht, ver voor dat ACM in beeld kwam. In 2009 had ik al eens contact met Willem de Leeuw van ACM (toen nog Afloskapitein) om info op te vragen. Ik wilde toen een periode overbruggen tot ik een vaste betrekking had. We hadden een goed gesprek, zijn filosofie over het aflossen sprak mij aan, maar ik vond snel daarna toch een vaste betrekking. Na 4 jaar hield dat op. En om nogmaals een periode te overbruggen ben ik voor ACM gaan aflossen. Dat beviel zo goed dat ik dat ben blijven doen. En dat ik niet zelf achter mijn geld en werk aan hoef is bijzonder relaxed!

Recent vroeg Willem of het me wat zou lijken om op de nieuwe Flexfueler te gaan varen, hij vond mij in het profiel passen. Na enige twijfel toch toegezegd en 8 dagen opleiding hiervoor gedaan.

Die Flexfueler, kun je ons daar meer over vertellen?

Het is een duwbak voor LNG om zeeschepen mee te bunkeren, een hele nieuwe tak van sport. We waren de eerste die ermee begonnen en dat maakte het erg boeiend en leerzaam. Voor de binnenvaart is het minder interessant, de installatie is veel te duur en bunkeren kan niet ad-hoc. Maar voor de zeevaart wel, althans totdat er een betere brandstof ter beschikking is. Na zoveel jaar zelf varen was het vervoer van gas, vooral het cryogene gas (zoals LNG), wel eens leuk en vooral leerzaam om te doen. Het vergt alleen extreem veel administratie. Je leert vooral veel toetsencombinaties!

Heb je advies voor anderen, die graag zelfstandig kapitein willen worden?

Zorg dat je zoveel mogelijk verschillende ervaringen verzamelt, bovenrijn ervaring, koppelverbanden, tankers, droge lading, etc. En vooral veel verschillende vaargebieden, dat verhoogt je marktwaarde.

Het is heel comfortabel om maar te blijven varen waar je al jaren vaart, of dat nu tankvaart droge lading of containers is. Maar het is zeer verfrissend en leerzaam om eens een andere tak te proberen. Dat kan gemakkelijk als Afloskapitein én het staat goed op je cv.

Doe ook eens wat extra’s, laat je “toko” schoon achter, ook als je hem smerig krijgt. Help eens mee met de bemanning, dat wordt op de lange duur altijd gewaardeerd. Kortom, zorg ervoor dat je meerwaarde hebt, “vaartijdenboekvullers” kunnen voor andere bureaus varen.

ACM